Pasi J. Matilainen "Älä anna periksi pahalle, vaan käy yhä rohkeammin sitä vastaan." --Vergilius

Julkinen talous julkiseksi ja avoimeksi dataksi

Vaikka julkisten IT-hankkeiden historia on surullista luettavaa, ehdotan uutta julkista IT-hanketta: rakennetaan nettipalvelu, joka jakaa yhdessä paikassa avoimena datana aivan kaikki julkisen sektorin menot: tilavuokrat, matkaliput, palkat, kulukorvaukset, hankinnat, ravintolalaskut, jne. 

Avoimesta datasta kansalaisten ja lehdistön olisi sitten helppo hakea ylilyöntejä ja etsiä säästöjä, kun virkamiehet ja poliitikot eivät siihen kuitenkaan itse pysty.

Julkiseen sektoriin laskettaisiin tässä valtio, kunnat, Kela, Keva, muut valtion ja kuntien laitokset sekä niiden omistuksessa tai määräysvallassa olevat yhtiöt.

Julkisen sektorin palveluksessa olevat (kuten allekirjoittanut) eivät voi tässä asiassa nauttia tietosuojaa, vaan jokainen julkisen sektorin meno on oltava tunnistettavasti yksilöitävissä virkamieheen, poliitikkoon tai toimihenkilöön, joka kyseisen kulun on aiheuttanut. Julkisia palveluita käyttäviä kansalaisia ei palvelusta tule voida tunnistaa, mutta yksilöidä kyllä, esimerkiksi yksilöllisen kryptografisen hash-tunnisteen avulla, jota ei voi yhdistää luonnolliseen henkilöön.

Kysymys on kansalaisten varoista, joten kansalaisilla on oltava oikeus niiden käytön seuraamiseen kohtuullisen vaivattomasti. Ajatukseen voi osittain soveltaa Beyond Budgeting -periaatteita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Erittäin hyvä ajatus. Varmasti lisäisi myös arvostusta viranhoitajia kohtaan, koska tehtävässä on koko ajan suurennuslasin alla.

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

Voisin kyllä kuvitella, että lähtökohtaisesti julkishallinnossa ei ajatuksesta suuremmin innostuta, tuottaisi se arvostusta tai ei...

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Kannatan! Nykyisellään on valtion eri vuosien budjettien vertailukin hankalaa kun kulueriä on siirretty eri ministeriöitten alle lähes vuosittain.
Tahallista vai tahatonta?

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Täyttä Piracorea, arvostan. Vaikeampi on saada ajatusta valtioneuvostoon käsiteltäväksi, ellei oo valmiina kontakteja tai masseja kansalaisaloitekampanjan läpiviemiseksi.

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

Tuo on valitettavan totta ja pätee valitettavasti lähestulkoon kaikkiin järkeviin ehdotuksiin koskien julkishallinnon taloudenpitoa ja vähän kaikkea muutakin.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Viktor

Voitaisiinko samalla antaa jokaisen kansalaisen tilitiedotkin. Ovathan he sentään veronmaksajia. Selviäisi ne veron välttämiset.

Kehitys kelpoinen idea. Avoimuutta kyllä. Jokaisen ravintolalaskun erittyly ei. Meinaatko ettei tuon tiedon avulla voisi selvittää suurimman osan niistä hash-tunnisteista?

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

Tavalliset kansalaiset harvemmin maksattavat ravintolalaskujaan valtiolla, virkamiehet toisinaan kylläkin. Kansalaisten hash-tunnisteet koskisivat lähinnä palveluiden käyttöä, jolloin avoimesta datasta voitaisiin seurata sitä, että kansalainen 927c8aea42f574aa7780aad450a9798b on käynyt terveyskeskuksessa niin ja niin monta kertaa, saanut niitä ja näitä sosiaalitukia, jne. Toki yksittäistapauksissa (lähinnä suurkäyttäjät) tästä tiedosta saattaisi olla mahdollista tunnistaa joku. Jos hasheihin liitettäisiin demografista tietoa (ikä, sukupuoli, asuinkunta), niin tunnistaminen saattaisi hiukan helpottua, mutta toisaalta, datan hyötykäytön mahdollisuudet moninkertaistuisivat.

Käyttäjän TuomoTervo kuva
Tuomo Tervo

Hyvä idea ja kehittelemisen arvoinen.

Tuota julkista dataa voisi sitten prosessoida, vaikka hajautetulla järjestelmällä, jossa jokainen kansalainen joka on kiinnostunut yhteisestä hyvästä voisi luovuttaa tietokonensa laskentatehon yhteisen edun ajamiseen. (Oletteko kuulleet esim. bitcoin louhinnasta)

Tietokonemallinnuksella voisi tehdä useita laskennallisia skenaarioita ja näin saataisiin jonkinlaista pohjaa tuleville päätöksille.

Kalervo Nieminen

Joo tää pakottaisi rehelliseen peliin kunhan vielä saadaan kellokortit Kunnan jokaiselle työläiselle ja johajille Myös!!

Toimituksen poiminnat