Pasi J. Matilainen "Älä anna periksi pahalle, vaan käy yhä rohkeammin sitä vastaan." --Vergilius

Ansiosidonnaisen laajentaminen kaikille olisi myrkkyä ay-liikkeelle

Sitran Debatissa viisi asiantuntijaa ehdottivat tänään, että ansiosidonnainen työttömyysturva ulotettaisiin kaikille suomalaisille yhtäläisin ehdoin. Asiasta uutisoi mm. Iltalehti.

Kuten tiedämme, ansiosidonnainen maksetaan muutenkin suurelta osin työttömyysvakuutusrahastosta, johon osallistuvat kaikki palkansaajat työttömyysvakuutusmaksun muodossa. Työttömyyskassoista tulee vain joidenkin prosenttien osuus ansiosidonnaisista, mutta silti nykyisin ansiosidonnaista saavat vain työttömyyskassojen eli ammattiliittojen sekä YTK:n jäsenet.

Kaikkien palkansaajien kustantaman ansiosidonnaisen sitominen työttömyyskassojen jäsenyyteen on ilmiselvä vääryys, jonka taustalla on pelkästään ammattiliittojen halu lisätä jäsenmääriään, mihin hulluuteen lainsäätäjät on aikoinaan saatu mukaan.

Asiantuntijoiden ehdotukselle on siis selvät perustelut, mutta mitä ammattiliitoille tapahtuisi, jos ehdotus menisi läpi?

Yhdellä sanalla sanoen huonosti. Kiitos joulukuussa tehdyn kyselytutkimuksen, tiedämme nyt että 53 % ammattiliittoon kuuluvista eroaisi ammattiliiton jäsenyydestä, jos se ei takaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Keskimääräistä useammin ammattiliitosta eroaisivat naiset, alle 50-vuotiaat sekä työttömät työnhakijat. Tutkimuksen toteutti On-Time Research Solutions Oy.

Ammattiliitoilla on tietenkin miljardien eurojen omaisuudet sekä laaja verovapaus, joten niiden jäsenmäärän puolittuminen ei varmaankaan heti romahduttaisi niiden taloutta, mutta se olisi hyvä ensimmäinen askel niiden vaikutusvallan vähentämiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän esanurkka1 kuva
Esa Nurkka

"Ammattiliitoilla on tietenkin miljardien eurojen omaisuudet..."

Työmarkkinajärjestöt pitävät lähes 170 miljardin euron arvoisia työeläkevarojaan omana omaisuutenaan, joihin ei muiden parane puuttua. Tilanne on aika erikoinen, mutta hullumminkin voisi asiat olla.

Kansanedustajat olisivat jo moneen kertaan täyttäneet Suomen uusilla kuvaputkitehtailla ja siltarummuilla, jos heillä olisi ollut esteetön pääsy työeläkevaroihin. Onneksi toisiaan mustasukaisesti kyttäävät työmarkkinajärjestöt ovat varjelleet "omaisuuttaan" myös poliitikoilta!

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

Plus miljardien kiinteistöomaisuus yms.

Pekka Heliste

Työeläkevarat ovat juridisesti työnantajien rahaa ja he hallinnoivat enemmistöllään rahastoja

Jouni Nordman

Paitsi liikaa peritty, jotka valtio kaali yrityksiltä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ammattiliittojen jäsenmaksut kuitenkin alenisivat radikaalisti jos kassamaksu jää pois. Vapaaehtoiset työttömyysvakuutukset jäisivät ilmeisesti liitoille ja ne toimisivat omilla säännöillään julkisen työttömyysturvan lisänä.

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

Totta. Tämä varmaan vähentäisi jonkin verran jäsenkatoa kyselytutkimuksen tulokseen nähden, mutta tuskin poistaisi sitä kokonaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Taustalla on yksilön luottamuspula järjestelmää kohtaan. Aina kun kapitalismi kriisiytyy niin leikkurit käynnistetään ja julkisen työttömyysturvan tasoon ei voi koskaan luottaa. Tämä on varmaan nytkin edessä.

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen Vastaus kommenttiin #7

Yksilön epäluottamus järjestelmää kohtaan on muuten erittäin terve asenne. Järjestelmä ei ole koskaan yksilön asialla, vaan järjestelmän oma etu tulee aina ensin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Uudistuksen tarkoituksena on lyhentää ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Se on vain naamioitu yhdenvertaisuuspaketiksi. Päivien määrä vähenisi puoleen, ja eläkeputki poistuisi.

Ihmettelen, miksi demarit eivät vieläkään ole erottaneet Juhana Vartiaista puolueestaan.

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

No, kollektiivinen työttömyysturvahan pitäisi poistaa oikeastaan kokonaan, ja koko homman pitäisi perustua vapaaehtoisiin työttömyysvakuutuksiin ja omaan säästämiseen. Pitäisi myös voida valita, että ei varaudu työttömyyteen, vaan pistää senkin rahan muuhun käyttöön.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Asiantuntija- ja palvelualoilla tuo saattaisi toimiakin, mutta paperi- ja metalliteollisuudessa sekä rakennusalalla on systeemisiä työttömyysriskejä, joissa tehtaan sulkeminen voi jättää työttömäksi suuren joukon ihmisiä yhtäaikaisesti ja rakennusala kärsii kausittaisuudesta ja muiden työllisyyskysymysten heijastevaikutuksista. Mikään markkinaehtoisesti toimiva vakuutusyhtiö ei suostuisi vakuuttamaan tällaisella alalla olevaa työntekijää jälkimmäisen kannalta siedettävään hintaan. Nykyisessä järjestelmässä työttömyysvakuutusmaksuja tasataan alakohtaisesti turvallisemmilta aloilta epävarmemmille aloille.

Yllämainitusta seikasta huomautti nyt mainitussa raportissa mukana ollut Osmo Soininvaara (vihr) aikaisemmassa "SATA-komitea"-nimisessä kirjassaan.

Pekka Heliste

Suomessa pitää sirryä samaan kuin Saksassa , eli otetaan käyttöön irtisanomiskorvaus.Eli yhden kk palkka palveluvuotta kohden, 30 vuotta palvellut saa 30 kk palkan suuruisen irtisanomiskorvauksen

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen Vastaus kommenttiin #16

No niin, sillähän se työllisyys saadaan nousuun, kun tehdään työllistämisestä vieläkin kalliimpaa. Nerokasta!

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #17

Saksassa tuo on onnistunut ,ovatko suomalaiset työnantajat heikompaa ainesta ?

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen Vastaus kommenttiin #18

Saksassa työmarkkinat eivät ole muista syistä yhtä jäykät kuin Suomessa ja lisäksi Saksan talouskone toimii muutenkin paremmin, joten systeemi kestää tuon Saksassa. Eli samalla tavalla tuo tekee työllistämisestä kalliimpaa Saksassa kuin se tekisi Suomessakin, mutta Saksassa työllistäminen ei ole muuten yhtä kallista kuin Suomessa ja toisaalta siellä on siihen paremmin varaa. Jos tuo lisättäisiin Suomessa jo kaiken muun paskan päälle, niin vielä paskempaahan siitä tulisi.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #21

Heh, jäykempää työmarkkinaa tuskin löytyy.Mutta on siellä hyvääkin,jo 10 hengen yrityksissä työntekijöitä edustaa 5 henkinen toimikunta , kun Suomessa neuvottelee yksinäinen luottamusmies.

Ja jos työnantaja ehdottelee irtisanomisia , lomautuksia tai palkanalennuksia niin työntekijät voivat teettää firmassa erityistilintarkastuksen, jossa todelinen tilanne ja syyt selvitetään

Ja henkilöstöä koskevissa asioissa työntekijöillä on veto-oikeus, joten työnantaja ei voi sanella työehtoja ja tulkintoja kuten Suomessa.

Esityksesi ei sisällä mitään todellista teitoa Saksan työmarkkinoista, joten sinulla ei ole mitään , mikätodistaisi väitteesi joustoista todeksi

Pekka Heliste

Silloin pitää sallia myös nälkään kuoleminen.

Käyttäjän KarriIsomeri kuva
Karri Isomeri

Ay liittomaksujen verovähennysoikeus on mielestäni moraalitonta 1900- luvun piilokorruptiota puhtaimmillaan. Se on saatava loppumaan. Vaikka sitten näin.

Pekka Heliste

Mutta työnantajaliittojen jäsenmaksut saa vähentää kahteen kertaan ?

Jyrki Paldán

Ay-liikkeiden vallan vähentäminen ei ole suotavaa, vaan niiden uudistaminen. Työehdot eivät ole Suomessa juurikaan parantuneet sitten 90-luvun, vaan päinvastoin monin osin jopa huonontuneet. Myös palkan osuus BKT:sta jatkaa koko EU-alueella laskuaan*. Ammattiliitot ovat siis kaikin puolin epäonnistuneet tehtävässään. Tarvitaan vahvempia ja entistä radikaalimpia ammattiliittoja. Esimerkiksi vaatimus työntekijöiden äänioikeudesta yrityksien sisällä, parempien työehtojen vaatimus ja/tai karhunosuus yrityksen ulosjaettavista voitoista myös työntekijöille. Niillä voitaisiin aloittaa.

* http://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---ed_prot...

Toimituksen poiminnat