Pasi J. Matilainen "Älä anna periksi pahalle, vaan käy yhä rohkeammin sitä vastaan." --Vergilius

Suklaavedonlyönti (crosspost)

Aamulehti uutisoi tänään, että suklaasta voi tulla luksusta vuonna 2045, koska ilmastonmuutos. Ensituntumalta sanoisin, että hevonpaskaa, mutta kokeillaanpa jotain muuta.

Artikkeli on niin täynnä konditionaaleja, että kiireisempi lukija ei niitä jaksa laskea. Joten eipäs lasketa, vaan tarjotaan vedonlyöntiä artikkelin kirjoittaneelle Annika Martikaiselle sekä haastateltaville WWF:n Jussi Nikulalle ja ympäristöneuvos Sauli Rouhiselle, koska en tiedä kuka heistä suklaaväitteen päästi ilmoille. Heistä ensimmäinen haasteeseen tarttuva korjaa potin.

Lyön heistä jonkun kanssa vetoa suklaasta vuonna 2045. Väitän, että artikkelissa esitetty väite ”Suklaalle voi käydä niin kuin punaiselle lihalle: siitä tulee harvojen herkkuja.” on hevonpaskaa ja että todellisuudessa vuonna 2045 suklaata (sekä aitoa suklaata että miksei myös synteettistä) tulee olemaan tarjolla sekä laajemmin että edullisemmin kuin nykyisin.

Jos olen väärässä, ostan vastapuolelle vuonna 2045 joululahjaksi en vain yhtä, vaan kymmenen suklaakonvehtirasiaa, jotta ”harvojen herkkua” riittää myös kavereille jaettavaksi. Vastapuolen niin halutessa voin antaa vastaavan summan rahana, jos ”harvojen herkku” ei jostain syystä maistukaan. Jos olen väärässä, tämä siis tulee minulle luultavasti todella, todella kalliiksi.

Jos taas olen oikeassa ja suklaa onkin vuonna 2045 yleisempää ja halvempaa kuin nykyisin, niin ei taida olla täysin tasapuolista vedonlyöntiä, jos vastapuolen tarvitsisi ostaa minulle vain kymmenen halpaakin halvempaa suklaakonvehtirasiaa, mutta olkoon silti niin. Jos kohta arvostaisin kyllä suuresti, jos vedonlyönnin vastapuoli uskaltaisi pistää kovemman panoksen peliin.

No, kuka näistä maailmanlopun ennustajista ottaa vedon vastaan? Sähköpostilla etunimi.sukunimi@ilmastofoorumi.fi voi ilmoittaa kiinnostuksensa.

Ystävällisin terveisin,

Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

(Julkaistu myös Ilmastofoorumin blogissa.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

"Yllättäen" toimittaja Martikainen ei halunnut ottaa vetoa vastaan:

Hei Pasi,

Kiitos palautteestasi ja haasteestasi. Kyseessä oli ylikulutuspäivään liittyen tehty juttu, jossa ideana oli visioida 30 vuoden päähän. Tietenkään nämä ”ennustukset” eivät ole kiveen kirjoitettuja, eikä jutussa väitetäkään, että suklaa kokonaan katoaisi.

Mukavaa päivänjatkoa.

Terveisin,
Annika Martikainen

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Alan ymmärtää yhä paremmin millä periaatteella noita artikkeleita tehdään: uskottavat puhuvat päät, jokin äärimmäinen väite jota pakitellaan hieman uskottavammaksi ja sen jälkeen ei kun näppis laulamaan. Siitä syystä monetkin toimittajat eivät ymmärrä kuin mustavalkoisia ääripäitä ja he eivät edes itse usko kyhäelmiensä ennustusvoimaan. Onhan se journalisteiksi ylpeästi ilmoittautuvilta aika helvetin säälittävää toimintaa.

Tosin niinhän se on, että monikin on ankarien dystopioiden tarkka ennakoija, mutta vain siihen asti kun joku keksii ehdottaa vedonlyöntiä edes yhdestä kaljasta. Minultakin olisi tämän eurokriisin myötä kaveri voittanut viskipullon, olin optimismini kanssa täysin metsässä. Tosin silloin vielä olin "varma" asiastani ja olin vedonlyöntiä ehdottamassa, vaikka hän oli vähintään yhtä varma ollessaan täysin päinvastaista mieltä. Kieltäytyi silti lopulta.

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

Siis jos kaikki menee järjen ja tieteen mukaan, päästöt tulevat olemaan 80% pienemmät 2050-luvulla, 1990 arvoihin verrattuna vaikka.

Oletat siis että tehdään 'business as usual', vaikka jo äskettäin USAkin lupasi vähentää päästöjään.

Eli skenaariosi pohjautuu yhteen mahdollisista skenaarioista ilmastonmuutoksen suhteen.

Skenaario potenssiin kaksi?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Suklaahan on luksusta jo nyt!

Toimituksen poiminnat