Pasi J. Matilainen "Älä anna periksi pahalle, vaan käy yhä rohkeammin sitä vastaan." --Vergilius

Maanpuolustuksesta

Aina joskus joku ihmettelee, kuinka voin kannattaa niin innokkaasti maanpuolustusta, vaikka olen libertaari ja vastustan vahvasti asevelvollisuutta. Ristiriitaiseksikin joku saattaa sitä joskus epäillä. Omasta mielestäni siinä ei kuitenkaan ole juurikaan epäselvyyksiä.

Esitin aiemmin yhteiskuntamalliksi minarkiaa, jossa valtion tehtäviksi jäisivät ainoastaan puolustuksen, järjestyksen ja oikeusjärjestelmän toteuttaminen. Toisin sanoen jonkinlaisten puolustusvoimien ylläpito on mielestäni valtion legitiimi tehtävä, jos jonkinlaista valtiota ylipäätään halutaan pitää. Alueellisen turvallisuuden tuottaminen on sellainen palvelu, johon valtiolle annettu määräysvalta tai jopa monopoli on jotenkin perusteltavissa, toisin kuin valtion sääntelyvalta niin moneen muuhun asiaan, joihin valtio nykyisin puuttuu.

Yleinen asevelvollisuus sen sijaan ei ole puolustettavissa. Se on pakkotyötä tai orjuutta, kumpaa termiä itse kukin nyt vain tykkää käyttää. Maanpuolustus ei voi kestävästi perustua pakottamiseen, vaan se tulee toteuttaa vapaaehtoisuuden pohjalta. Käytännössä siitä pitäisi siis maksaa kilpailukykyistä palkkaa, oli sitten kyse seisovasta palkka-armeijasta tai korkeasti koulutettuun laajahkoon reserviin perustuvista puolustusvoimista. Se ei edes välttämättä olisi merkittävästi kalliimpaa kuin yleinen asevelvollisuus, ottaen huomioon pakkotyön piilokustannukset.

Vaikka siis puolustusvoimien nykytoteutus on asevelvollisuuden osalta erittäin huono, maanpuolustus on silti sellainen asia, joka on vain hoidettava. Poliittisin keinoin on pyrittävä mahdollisimman pian vapaaehtoisuuteen perustuvaan järjestelmään, mutta siihen asti nykyisestä järjestelmästä huolimatta aion itse jatkossakin olla (semi)aktiivinen reserviläinen. Suosittelen tietysti jokaiselle tämän pakkotyön eteen joutuvan miettivän asian selväksi omalta kohdaltaan, ei niiden C-luokan papereidenkaan saaminen taida enää nykyisin kovin vaikeaa olla...

Mutta joo, ei siitä sen enempää. Tämä onkin sattuneesta syystä sitten viimeinen kosketukseni tähän blogiin reiluun viikkoon, joten älkää ihmetelkö, etten vastaa kommentteihin tai blogaa muutenkaan. Harmittavasti joitakin hyviä kommentteja on nytkin jo jäänyt vastausta vaille, mutta lupaan palata niihin sitten reilun viikon päästä. Tutut varmaan voi yrittää tavoitella tekstiviesteillä, jos on asiaa. Eiköhän viestiliikenne kuitenkin toimi, vaikka en nettiin pääsekään. :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Gagarin (nimimerkki)

Suomeen ei saada tarpeeksi suurta palkka-armeijaa. Suomi on pieni maa ja vihollisemme on suurvalta, jonka kanssa meillä on puolitoistatuhatta kilometriä huonosti puolustettavaa rajaa. Yleinen asevelvollisuus kouluttaa suomalaisista miehistä lähinnä metsäsissejä, joita tarvitaan sitten, kun tosipaikka tulee. Suomi pystyy mobilisoimaan lähes 400.000 koulutettua miestä aseisiin parissa viikossa - kiitos yleisen asevelvollisuuden. Tämä on valtavan suuri armeija miltei minkä maailman maan mittapuussa tahansa. Puhumattakaan sitten suhteutettuna Suomen kokoon ja väestömäärään.
Pitäkäämme yllä tämä saavutettu uniikki tilanne ja maan etu! Sen vuoksi on ennenkin pärjätty ja itsenäisyys säilytetty. On vaarallisen idealistista vastustaa yleistä asevelvollisuutta liberaaleihin oppeihin vedoten, sillä ilman yleistä asevelvollisuutta Suomeen tulee isäntä, joka ei sinun liberaaleista opeista piittaa pätkääkään.

tuleva sivari (nimimerkki)

Miks ihmeessä Venäjä hyökkäisi Suomeen? Viimeaikainen Georgian sota oli Georgian aloittama. Se kun yleensä nostetaan näissä esiin "kattokaa ei ole Venäjä muuttunut yhtään talvisodan ajoista!!!111" "Yleinen" asevelvollisuus on ihan törkeä vapauden loukkaus.
Miks vitussa Ahvenanmaalaiset eliittipoitsut ei joudu armeijaan/sivariin? Jehovista puhumattakaan. Ja vaikka suomalaiset sissit voisivatkin tehdä iskujaan niin kyllä Suomi miehitettäisiin hyvin nopeasti. Ainakin isot kaupungit. Mutta miks ihmeessä näin tapahtuisi? Anton poikaako ne tulis ryöstämään takaisin? :D

systeemi kusee!

Juhani Virtanen (nimimerkki)

Tuleva sivari (#2), kysyit:"Mutta miks ihmeessä näin tapahtuisi?" Vastaan lyhyesti:"Verotusmahdollisuuden anastamiseksi."

Gagarin (#1), siksipä liberaaleista päämääristä on huolehdittava itse:"A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed."
http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Amendment_to_t...
http://en.wikipedia.org/wiki/Militia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Miliisi

Asko (nimimerkki)

Vastaus Gagarille:

Venäjällä lienee vielä suurempi armeija, kuin Suomen 400 000 miehen armeija. Joka tapauksessa puolustaudutaan ylivoimaista vihollista vastaan. Puolustus perustuu aina kohdallamme pelotteeseen ja mahdollisimman suuren tuhon aikaansaamiseen vihollisessa. Eli paras tulos aikaansaadaan Natolla ja palkka-armeijalla.

Palkka-armeija on tolkuttoman paljon edullisempi, tuhovoimaisempi ja helpommin muotoiltava.

Res. Vänrikki (nimimerkki)

Onpas ihme hippejä joilla fatkat ihan hukassa.

Palkka-armeija maksaa enemmän kuin nykyinen ja palkka-armeijaan on vaikea saada väkeä. 20 000 - 30 000 miestä ei riitä maan puolustukseen.

Venäjän armeija on aika heikosti koulutettuja ja palkattuja miehiä. Niitä on paljon, mutta muuten monet Venäjän armeija kaartit on aika heikkoja teknisesti ja koulukseltaan.

Sotia tullaan aina sotimaan. Se on fatka. Meidän 400 000 miehen armeija on aikamoinen pelote. Meillä ei ole ehkä parhaiten koulutettua väkeä, koska tämä on reservi-armeija ja koulutus aikaa on vain 6kk yleensä. Sen sijaan upseerit ovat meillä on hyvin laadukaita toisin kuin naapurimaalla.

Vapaaehtoisuus... vapauden loukkaus... nekö on teidän perusteet? Vapaaehtoisesti menetätte vapautenne kun ette suostu uhraamaan elämästänne 6kk kouluttaaksenne itsenne suojelemaan maatanne. Luulette että diplomatialla ja myöntymisellä meinaatte selvitä kunnon kovapanosharjoittelusta? Siinä meni teidän vapautenne ja liberaalit ajatukset.

Toimituksen poiminnat