Pasi J. Matilainen "Älä anna periksi pahalle, vaan käy yhä rohkeammin sitä vastaan." --Vergilius

Verotus on varkautta, vaikka hyödyn saisi työtön

Ei ole varmasti ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun kirjoitan verotuksesta tai sen rikollisesta luonteesta, mutta jälleen uutisointi sysää minut tähän taisteluun tuulimyllyjä vastaan. Ennen varsinaiseen aiheeseen tarttumista otetaan kuitenkin lyhyt esimerkki.

Teattereita tuetaan tässä maassa monin tavoin, kuten verovaroista ja Veikkaus-varoista. Jälkimmäistä tukimuotoa vastaan minulla ei ole mitään, vaikka Veikkauksen monopolia vastaan onkin. Oletetaan kuitenkin esimerkin vuoksi, että jonkin tietyn teatteriesityksen lippujen hinta on 40 euroa, josta kunnan veronmaksajat maksavat puolet, jolloin teatterissa kävijälle jää maksettavaa 20 euroa.

Kunnan veronmaksajat siis tukevat jokaista teatterissa kävijää 20 eurolla, siis 0,001 eurolla per kuvitteellisen kunnan tasan 20000 veronmaksajaa. Jos teatterin asiakas haluaisi samanlaisen edun ilman kunnan väliintuloa, hänen olisi henkilökohtaisesti pakotettava jokainen veronmaksaja antamaan hänelle tuo 0,001 euroa. ("Käytännöllisyyden" vuoksi hän saattaisi vaatia sentin 2000 rikkaimmalta veronmaksajalta.)

On selvää, että pienenkin summan ryöstäminen muilta ihmisiltä on rikos. Tässä tapauksessa teatterin ystävät ovat vain ulkoistaneet rikoksen kunnalle. Kunnat ja valtiot tietysti mielellään käyttävät tätä ryöstömandaattia yhteen jos toiseenkin vastaavaan asiaan, kuten terveydenhuoltoon, perusopetukseen, teihin ja katuihin.

Yksi tällaisen rikollisen hyödyn kohde ovat tulonsiirrot työttömille. Verovaroista maksetaan peruspäivärahaa ja työttömiin kohdistuvia palveluita. Lisäksi kaikki työtätekevät ja työnantajat pakotetaan maksamaan työttömyysvakuutusmaksua, joka on korvamerkitty tasavero (paitsi työnantajien osalta kaksiportainen). Vaikka suurin osa maksusta onkin piilotettu kansalaisilta työnantajan puolelle, kohdistuu sen rasite työntekijän palkkaan yhtälailla kuin tämän omakin osuus.

Vaikka varsinaisia valtionveroja ei korotetakaan ennen seuraavia eduskuntavaaleja vaalitappion pelossa, työttömyysvakuutusmaksu on nousemassa ensi vuonna ja varmaankin myös seuraavana. Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja toivoo, ettei työntekijöiden maksua jouduta korottamaan yli 1,5 prosentin, kun ensi vuonna se on nousemassa 0,9 prosenttiin nykyisestä 0,2 prosentista.

Sen lisäksi, että työllisiltä varastetaan ensi vuonna hieman enemmän palkasta tulonsiirtoihin ansiosidonnaista saaville työttömille, työllistämisestä tulee korotuksista johtuen ensi vuonna hieman kalliimpaa, yrityksestä riippuen muutaman prosentin kymmenyksen tai enemmän. Se ei ole paljon sinänsä, mutta jos yrityksellä on muutenkin tiukkaa, niin se tarkoittaa, että jostain muusta on nipistettävä. Pahimmillaan se näkyy työttömyydessä itsessään.

Muuten, muistakaahan kuulua työttömyyskassaan. Muuten jää mahdollisten potkujen tullessa hyöty saamatta työttömyysvakuutusmaksuista, joita on siihen asti uskollisesti maksanut. Tämä se onkin kunnon ryöstöhuijaus, kun ryöstösaalista pääsee jakamaan vain maksamalla vapaaehtoisesti lisää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

ark (nimimerkki)

Hyviä huomioita.

"Teattereita tuetaan tässä maassa monin tavoin, kuten verovaroista ja Veikkaus-varoista"

Tämä onkin merkillistä. Alun perin näyttelijöille heitettiin elintarvikkeita lavalle kun esitys päättyi. Teatterilaiset hauskuuttivat pääasiassa maatyöläisiä ja Jos esitys oli huono, tuli mätiä tomaatteja sun muuta. Mistä lähtien kekkaloijille on maksettu? Miksi baletti, teatteri, luutunsoitto ja muu epätyö saa maksun hommailuistaan? No, veikkaan että tuleva ja syksyllä alkanut 25 vuoden kaaos ja lama pistää päättäjiin järkeä ja näyttelijät siirtyvät saamatalouteen.

Varmasti kuitenkin joillekkin löytyy mesenaatti? Mannerheim elokuva on vasta alkua.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Koska "valtiolla" on yhteiskunnan väkivaltamonopoli,
se voi sen perusteella pitää yllä verotuksen nimellä
ryöstömonopolia.

Nyt povataan työttömyysvakuutusmaksulle 350% korotusta,
mutta sitä vain ei muuten kärkkäästi prosenttiensa kanssa
leikiskelevät nikkarit ja Puuha-Pete juuri tässä tapauksessa
halua jostakin syystä käyttää.
Tyytyvät nyt lukupariin 0,2 -0,9. Se on paljon vähempi
kuin 350%.

Jame (nimimerkki)

Samaa olen ihmetellyt. Taiteeseen huudellaan apurahoja. Työttömyyteen huudellaan toimeentulotukea ja maahanmuuttoon koko elämää kaikin mahdollisin aputavoin. Suomen kieli on saatanan vaikeeta somalille ja vaatii jopa suomenkielen opiskelun. Järjestelmä tässä on paska.

Ymmärrän hyvin että työstä maksetaan veroja. 10euron saaminen tunnilta maksaa 17euroa työnantajalle. 10eurosta tilille lohkeaa 30% verotuksen jälkeen 7euroa. sitten kun menet ja ostat tällä 7eurolla bensaa, jotta pääset töihin, ottaa verottaja 75% veroa tuosta summasta eli 5,25 euroa. Lopputuloksena 1,75 eurolla verotonta bensaa. Näitä lukuja kun tarkastellaan. Jotta voit ostaa 1,75 euron arvosta bensaa, maksaa se työnantajalle 17euroa. Tuon rahan työnantajan pitää itsekkin jostain laskuttaa. Ei helpoin homma pieneltä yrittäjältä.

Verotusta nyt vaa nostetaan että saadaan kaikki puliveivarit ja neekerit elämään suomen asetusten mukaisesti. Tähän pitääkin nyt puuttua ja teknologia on antanut oivan mahdollisuuden tähän. Kerron miten pitäisi mielestäni menetellä.

Jokaisesta ihmisestä on verottajan tietokannassa tietoa kuinka paljon tuloja ja veroja on tullut ja mennyt ja paljonko työmatkavähennykset ja muut maksut. Nyt pitäisikin puuttua yksilölliseen tiedonkeruuseen. Jos joutuu työttömäksi, niin voisi itse määritellä paljonko työttömyyspäivärahaa päivässä nostaa. Nostettavaksi sitä olisi niin paljon kun on aikoinaan maksanut. Sama juttu "ilmaisen" sairaanhoidon kanssa.

Tämä systeemi jopa vähentäisi elintasopakolaisten määrää. Näille kun ei asuntoa eikä euroakaan mistään tulisi koska eivät ole kerryttäneet summaa. Se mikä tekee vaikeaksi systeemin on koulunkäynti. Peruskoulu pitäisi mielestäni olla maksullinen, joka maksettaisiin työelämässä takaisin ilman korkoja ja muuta vastaavaa. Valtio ei ymmärrä ainakaan vielä korotonta lainaa.

Kaikesta huolimatta vastuullinen työtätekevä ja eteenpäin pyrkivä ihminen saisi ponnisteluilleen hieman vastakaikua ja luuserivätys jota ei kiinnosta muu kuin nostaa sossusta rahaa, ei siihen pystyisi ellei olisi kerryyttänyt tuota etuutta. Työelämässä pitkään olleella ei olisi hätää ja systeemi kannustaisi opiskelijoita valmistumaan nopeammin.

Järjestelmä vaatii siis uudistusta, ei lisäverotusta.

luuserius (nimimerkki)

Ansiosidonnaisen järkevyyden voisi kyseenalaistaa ja pitäisikin kyseenalaistaa nimenomaan kansantaloudellisesta näkökulmasta.Nyt myös yrityksen työttömyysvakuutusmaksu noussee rutkasti.Ja eläkemaksuissa on valtava nousupaine.Ja kokonaisveroasteessa.Ja kasvava sosiaalietuuksien saajien joukko tietää vaikeuksia julkistaloudelle.Sen lisäksi että verotuotot ovat hurjassa laskussa.
Ja eduskunta lähti kesälomalle.Järjestöt vaan hoitelevat asioita läpihuutojuttuina ja palkansaajat ja yrittäjät kumartelevat kiitollisina.
Politiikot puhuvat mieluummin natosta tai vaalirahasta kuin todella ikävistä asioista.Ne halutaan käsitellä vaivihkaa koska kyseessä on oikeasti ikävät asiat eikä kukaan halua niihin ottaa kantaa.Siksi on hyvä että valta on hajautettu ja näkymätön,ettei politiikkoa voida laittaa vastuuseen.

Nihilisti (nimimerkki)

"Muuten, muistakaahan kuulua työttömyyskassaan. Muuten jää mahdollisten potkujen tullessa hyöty saamatta työttömyysvakuutusmaksuista, joita on siihen asti uskollisesti maksanut."

Tämä on hemmetin hyvä esimerkki siitä miten järjetöntä koko meininki täällä on. Pakko maksaa vaikka ei kuuluisi edes kassaan. Aivan käsittämätöntä, missä vaiheessa tämä "demokratia" ja valtioiden riistovalta lähti käsistä?

Hyvinvointivaltio, kaunis ajatus ja ehkä jopa jollain tasolla se oli (joidenkin mielestä) toimivakin, mutta jotenkin tuntuu, että homma on lähtenyt käsistä.
Eikö työntekeminen (eli oman elinajan myyminen) ole edes kunnon korvausta vastaan ole vähän vaadittu? Pääoma syntyy ihmisten töistä ja yrittämisestä ei se synny keskuspankkien painokoneista.

Toimituksen poiminnat