Pasi J. Matilainen "Älä anna periksi pahalle, vaan käy yhä rohkeammin sitä vastaan." --Vergilius

Amerikka-kortti

Jos sait nettikeskustelussa juuri linkin tälle sivulle, on todennäköistä, että yritit käyttää Amerikan Yhdysvaltoja eli nk. Amerikka-korttia vasta-argumenttina liberalismille, libertarismille tai kapitalismille. Godwinin lakia mukaillen todennäköisyys sille, että verkossa käytävän liberalismi-, libertarismi- tai kapitalismikeskustelun pitkittyessä joku käyttää Yhdysvaltoja vasta-argumenttina lähenee arvoa 1. Kanssakeskustelijasi lähetti sinulle tämän linkin siinä toivossa, että ottaisit opiksesi. Muussa tapauksessa saatat juuri olla häviämässä väittelynne.

usa-card.png

Lyhyesti sanottuna, Amerikan Yhdysvallat, USA tai tuttavallisesti Amerikka ei ole esimerkki liberaalista, libertaristisesta tai kapitalistisesta yhteiskunnasta. Tämän tosiasian eli faktan voi havaita muun muassa seuraavista yksityiskohdista, jos kohta monista muistakin. Jatkossa liberaaliin, libertaristiseen tai kapitalistiseen yhteiskuntaan viitataan lyhyesti vapaana yhteiskuntana.

  • Yhdysvalloissa on käytössä fiat-raha sekä keskuspankki The Federal Reserve (Fed), joka mm. säätelee korkomarkkinoita. Vapaassa yhteiskunnassa ihmiset saavat itse päättää mitä hyväksyvät rahaksi ja korot määräytyvät vapaasti markkinoilla kulloisenkin säästöasteen mukaisesti. Jos taloudessa ei ole vapaata rahaa tai vapaita korkoja, kyseessä ei ole ilmaisun missään mielekkäässä merkityksessä vapaa markkinatalous, minkä tahansa laidan poliitikkojen muunlaisesta retoriikasta huolimatta. (Lisätietoja.)
  • Yhdysvalloissa liittovaltio omistaa leijonanosan talouden asuntolainoista. Vuoden 2008 talouskriisin seurauksena USA:ssa kansallistettiin (kuulostaako kapitalistiselta sanalta?) jo ennestäänkin puolivaltiolliset asuntolainoittajat Freddie Mac ja Fannie Mae, joiden salkuissa oli merkittävä osa amerikkalaisten asuntolainoista. Vapaassa yhteiskunnassa valtio ei puutu millään tavoin asuntomarkkinoihin.
  • Liittovaltion Medicare- ja Medicaid-ohjelmien yms. puitteissa lähes jokainen kansalainen on pakollisen sairausvakuutuksen piirissä. Vapaassa yhteiskunnassa valtio ei puutu kansalaisten yksityisasioihin, kuten heidän terveydenhuoltovalintoihinsa.
  • Yhdysvalloilla on sotilastukikohtia ja -joukkoja yli 150 maassa, kuten Irakissa, Afganistanissa, Japanissa ja Saksassa. Kaikkiaan ulkomailla palvelee yli 369 tuhatta sotilasta. Vapaa yhteiskunta ei välttämättä edes ylläpidä lainkaan vakinaista armeijaa (aktiivisessa palveluksessa on jopa 1,5 miljoonaa yhdysvaltalaissotilasta), saati että se harjoittaisi hyökkäyssotia tai imperialismia.
  • Yhdysvallat ei ole vapaa markkinatalous. The Heritage Foundationin ja The Wall Street Journalin viimeisimmän taloudellisen vapauden indeksin (The 2010 Index of Economic Freedom) mukaan Yhdysvallat on maailman kahdeksanneksi vapain talous ja ansaitsee arvosanan "enimmäkseen vapaa" (mostly free). Edes listan pitkäaikainen kärkimaa Hong Kong ei ole kuitenkaan puhtaasti vapaa markkinatalous, sillä indeksi ei esimerkiksi laske keskuspankkijärjestelmää vapauden vastaiseksi. (Suomi on sijalla 17, heti Viron perässä.)

Riittikö? Listaa toki saatetaan kehittää ajan myötä (ehdotuksia otetaan vastaan!), jos ei nyt riittänytkään. Toivottavasti kuitenkin opit jotain siitä, mitä liberaalit ja libertaarit tarkoittavat vapaalla yhteiskunnalla tai vapaalla markkinataloudella.

***

Myöhempiä lisäyksiä:

  • Kuten Suomikin, myös Yhdysvallat täyttää monet Kommunistisen manifestin tavoitteista kokonaan tai osittain leikiten. Lue lisää täältä. Jos siis liberalismia/kapitalismia pidetään vastakohtana sosialismille/kommunismille, niin sen paremmin USA kuin Suomikaan ei voi olla liberalistinen tai kapitalistinen.
  • USA:ssa ei myöskään ole prostituutio tai edes mietojen huumeiden käyttäminen laillista. Vapaassa yhteiskunnassa näitäkään harrasteita ei rajoitettaisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

VilleS (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus Pasi! Tämä tuleekin hyötykäyttöön nettikeskusteluissa.

Jukka-Pekka Vasara

Varmasti näin. Ei kun perustamaan omaa valtiota :) Totta puhuen ei mielestäni ole lainkaan mahdotonta että vielä tällä vuosisadalla Euroopassa on jonkinlaisia mikrovaltioita joissa talous pelaakin melko liberaalisti, kansalaisten keskinäisen sopimisen varassa. Luottamus nykyisiin valtioihin on mielestäni rapautunut vuosikymmeniä kestäneen kantaeurooppalaisia sortavan politiikan seurauksena ja kunhan kok.sosialistit eivät enää saa uutta lainaa niin sitten, sitten pojat pamahtaa..

Aapo (nimimerkki)

USA:ssa ei myöskään ole prostituutio tai edes mietojen huumeiden käyttäminen laillista.

Markus RURIK Räsänen (nimimerkki)

ELÄMME JO VALLANKUMOUKSELLISESSA TILANTEESSA

www.markusreed.julkaisee.fi/138 ”Räsäsen seinälehti”
Suomen punaisin Päätoimittaja, Markus ”Red” Räsänen, kommentoi:

MONET PENTTI LINKOLAN AJATUKSISTA OVAT OIKEITA.

Mitä sinä yrität noilla sotkuisilla jutuillasi todistella?
Ei kai Massonin pankkiirien imperialistisessa globaalissa suunnitelmataloudessa voi olla kenellä tahansa mahdollisuutta tehdä taloudessa mitä sattuu.

VAIHTUVAT SIVUT:

PÄÄKIRJOITUS: www.markusreed.julkaisee.fi/83
VIIKKO-LIITE: www.markusreed.julkaisee.fi/82

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hoho, loistokirjoitus, Pasi. Onko näitä väittelykortteja tulossa lisää? Itsekin yritin muutamaa hahmotella, mutta projekti jäi pahasti kesken ideoiden ja taiteellisen silmän puutteen vuoksi.

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

Jani (#6), Facebookissa kyseltiin ainakin Somalia-kortin perään. Sen voisi joskus tehdä, jos muistaa. Meillähän oli joskus näitä enemmänkin mielessä, korttipakkaakin on suunniteltu...

Antti Mäkelä (nimimerkki)

Palvelujen vaihtopiirit, joita löyty jo suomestakin ovat markkinataloutta ja rahajärjestelmää parhaimmillaan. Tällaisia systeemejä eivät keskuspankkiirien kuristusotteet tukahduta. Myös Sveitsin pienyrittäjien wir-valuutta on mainio ja samanlainen pitäisi saada suomeen.

Valitettavasti nykykokkelit ja heidän peesaajansa pitävät juuri Yhdysvaltojen talousmallia esikuvanaan. Tämän takia viitataan ko. maahan puhuttaessa uusliberalismista ja kapitalismista.

Silurus (nimimerkki)

#7: Joko Cato tai mises-instituutti julkaisi artikkelin, jossa perinteisesti hyväksytyillä elintasomittareilla (mm. lapsikuolleisuus, elinajanodote, lukutaito) Somalialla menee paremmin nyt anarkiassa (kuin tyranniassa eli Siad Barren alaisuudessa).

Joidenkin mielestä Somalia ei myöskään ole anarkia, koska "sotalordien" olemassaolo merkitsee vain Somalian pilkkoutumista lukuisiksi valtioiksi.

Molemmat kritiikit unohtavat kuitenkin oleellisen, USA:n itsenäisyysjulistuksessakin huomioidun tekijän: valtio on instrumentti jonka tehtävä on turvata ihmisoikeudet. Ihmisoikeuksin loukkausten puuttuessa valtio on tarpeeton -- mutta sellainen tilanne on utopia. Valtio, joka itse loukkaa ihmisoikeuksia, on ihmisen elämälle huonompi vaihtoehto, kuin mielivaltaisen suuri määrä rikollisia. Valtion resurssit loukata ihmisoikeuksia ovat rajattomat verrattuna tavallisiin rikollisiin.

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

Antti Mäkelä (#8), vaihtopiireihin liittyen mieleeni palautui tämä vanha kirjoitukseni: Kapitalismia vastaan, solidaarisuuden puolesta?. Hyvä huomio tässä yhteydessä, mutta kyllä verottaja nuo vaihtopiirit tukahduttaa viimeistään siinä vaiheessa kun ne kasvavat vähänkin liian suuriksi.

Aapo (nimimerkki)

7: USA:n Villi Länsi -kortti saattaisi toimia mainitsemiasi aatteita kohtaan tehokkammin kuin nyky-USA-kortti.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

#11 "Villiä länttä", sikäli kuin sellaista on ollut olemassa (mihin termillä sitten milloinkin viitataan), tuskin voi koviin liberaaliksi, libertaariksi tai kapitalistiseksi järjestelmäksi kutsua. Jos kansalaisten oikeuksia ei turvata, systeemi on ainakin lähempänä anarkismia.

Pasi, miten olisi, sopisiko Neuvostoliitto-kortti tämän Amerikka-kortin sisareksi?

Pegu (nimimerkki)

Pasi, tässä sulle muutama muu kortti pakkaasi:

- Anarkoanaali
- Anarkokapitalisti
- Anarkopessimisti
- Kommunistianarko
- Anarkokommunisti
- Anaalinarkokapitaliti
- #2anarkokapitalisti
- Neuvostoliittoanarkisti
- Neuvostoliittoanaali
- Liberaalianarkisti
- USAanarkisti
- Libertaarianarkisti
- Libertaarianaali
- Liberaalianarkisti
- Liberaalianaalianarkisti
- Anaalianarkisti
- Anarkistianaali

Voit heilutella noita milloin haluat, ja miten haluat.

Kai sen verran tajuat, että kaikki nuo + oma ideologiasi (jos se ei ollut jo mukana) on yhteensä maksimissaan promillen murto-osan luokkaa kannatuksessasi.

Pauli (nimimerkki)

Pasi hei. Päädyin sivuillesi, koska luen aina uusimmat kirjoituksesi. En ollut väittelemässä mistään. Lienen siis peräkammarin poika, noin niinkuin määriltelmän mukaan. Äänestäisin Sinua 2011, jos pystyisin. Näillä näkymin menee Johannes Niemiselle tai Teemu Lahtiselle. Kumpikaan ei ole libertaari, varsinkaan Nieminen, mutta kumpaa suosittelet?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

13# Oho, Amerikassa tämä kaveri olisi ilman muuta too harshly toilet trained.

Amerikasta puheen ollen, tiedot Euroopasta ovat usein vielä heikommat kuin eurooppalaisten Amerikasta. Näin Ian Bremmer uudessa kirjassaan The End of the Free Market (Portfolio 2010, s. 50):

"(...) State involvement in Nordic economies has not prevented several local public companies from making it big on the global stage. Denmark´s Maersk, Finland´s Nokia, and Sweden´s Volvo, Ericsson, Electrolux and IKEA are globally competitive because they make world-class products. On the whole, the governments of these countries have favored free trade and opposed protectionism. For all the state spending on social-welfare and poverty-eradication programs, the free market is the primary driver of economic growth in these countries."

En päässyt kirjaa aivan loppuun ; )

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

Pauli (#14), hetkinen, Nieminen ja Lahtinen ovat ehdolla Uudellamaalla, jonne olen itsekin harkinnut lähteä ehdolle. Muita vaihtoehtoja ovat Helsinki ja Keski-Suomi, mutta kun nimiä ei ole vielä kerätty, niin asiaa ei ole lyöty lukkoon.

Uusimaa voisi olla siitä potentiaalinen vaihtoehto, että siellä pääsisin ottamaan revanssia Kataisen kanssa, jolle hävisin viimeksi samassa vaalipiirissä ollessamme 1999 Pohjois-Savossa äänin 3992-194.

Mitä tulee Niemiseen ja Lahtiseen, kummankin kirjoituksia luen silloin tällöin ja kummallakin on jonkin verran ihan hyviä ajatuksia. En silti pysty persua suosittelemaan.

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

Pegu (#13), puhe siitä mistä puute? :-)

Janssonaattori (nimimerkki)

Ei unohdeta pakasta nettilibertaarien suosikkikorttia eli argumentaatiovirhekorttia. Missä tahansa nettikeskustelussa voit olla varma sekä keskustelukumppanisi (näennäis)libertaarisuudesta että siitä, ettei ko. henkilöllä ole mitään oikeita perusteluja kantansa tueksi, kun näytöllä rupeaa näkymään "olkiukkoa", "ad hominemia", "post hoc, ergo propter hocia" ym. hienosti ja kivasti listasta kaivettuna.

(Se, että tuollainen loistokas argumentointivirheen nimen kaivaminen hihasta on itsessään argumentointivirhe siirryttäessä näin metakeskusteluun, ei tietenkään näitä veijareita liikuta.)

AAA (nimimerkki)

Saisit kyllä ääneni jos asuisit helsingissä...

Tietääkö kukaan onko täällä päin libertaareja ehdokkaita?

Muuten, miksi kutsut itseäsi monessa kohtaa tässä blogissa liberaaliksi? Liberaalithan tukevat valtiontaloutta - mutta yksilön oikeuksia?
Libertaarit taas tukevat markkinataloutta ja myös yksilön oikeuksia.... Itävaltalainen talousoppi on libertaareille tyypillinen, joka on kyllä oikeasti ainoa järkevä talousoppi... Harmi, että suomessakin opetataan lähinnä keynesiläistä valtio ajattelua.

USA on nykyään muuten jonkinlainen fasismin/kapitalismi/sosialismi järjestelmä - jopa aika paljon suomen kaltainen, mutta valtio on siellä viellä tehottomampi maan suuren koon takia. Pankkien portfolioissa on niin paljon asuntoja, että valtio on tukenut niiden hintojen nousua viellä nyttenkin - toki romahdus tulee, mutta vain hieman myöhemmin. Eiköhän tämän vuoden puolella saada viellä jonkinlainen jysäys aikaan. Saattaa kuitenkin olla, että USA:ssa yritetään viellä "stimuloida" taloutta, joka saattaa pitkittää kaatumista jonkin verran...

Kannattaa muuten tutkia USA:laista "pankkiiria" Peter Schiffiä, aika hyviä youtube videoita talouden toimimattomuudesta...

AAA (nimimerkki)

Siis etsin ehdokkaita uudenmaan alueelta...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Janssonaattori (kommentti 18 ): "Se, että tuollainen loistokas argumentointivirheen nimen kaivaminen hihasta on itsessään argumentointivirhe siirryttäessä näin metakeskusteluun, ei tietenkään näitä veijareita liikuta."

Aivan loistavaa settiä! :-D Jos argumentointivirheen mainitseminen on itsessään argumentointivirhe, niin silloinhan jokainen argumentointivirhe voittaa väittelyn välittömästi. Kyseessähän on argumentointivirhe, joten virheen tekijä voi käytännössä väittää ja perustella aivan mitä tahansa. Vastaväittäjä ei pysty mitenkään puolustautumaan, koska hän ei voi vedota siihen, että kyseessä on argumentointivirhe (koska se on siis metakeskustelua ja itsessään argumentointivirhe), eikä hän tietenkään myöskään pysty kumoamaan mielivaltaista perustelua, koska sehän on virheellinen (vaikka virhettä ei saakaan tuoda esiin)

Tai tietysti tuota voi jatkaa vielä askeleen pidemmälle, ja kumota kaikki väitteet väittämällä niitä argumentointivirheiksi. Tätäkään ei pysty millään kumoamaan, koska argumentointivirheen osoittaminen on argumentointivirhe, ja argumentointivirheitä ei saanut osoittaa. Vastapuoli voi tosin vielä iskeä takaisin ja väittää argumentointivirheen osoittamista argumentointivirheeksi, joka itsessään on argumentointivirhe, joten argumentointivirheen osoittamisen argumentointivirheksi osoittanut osapuoli ei voi osoittaa sitä argumentointivirheeksi. Et cetera argumentum ad infinitum.

Sammalkieli (nimimerkki)

Se on sitten Neuvostoliitto -kortin paikka myös.

Heikki (nimimerkki)

Yhdysvallat ei todellakaan ole vapaa markkinatalous ja hyvä niin. Mikäli amerikkalainen koulukunta (Hamilton, J.Q.Adams, Lincoln jne.) ei olisi saanut koskaan ajatuksiaan läpi USA:ssa, etsisi USA edelleen suhteellista etua turkiksissa ja raaka-aineissa. Yhdysvaltalaiset totisesti saavat kiittää Washingtonia, Hamiltonia ja kumppaneita siitä, että he nousivat Brittiläisen Imperiumin harjoittamaa vapaata kauppaa vastaan.

Silurus (nimimerkki)

#23: Laiminlyöt täysin älyn ja tietoisuuden merkityksen. Vain vapaan kaupan vallitessa ihmiset joutuvat ja kykenevät käyttämään järkeään täysin -- ja järjen käyttö on se tuotantotekijä, jolla länsimaat ovat hankkineet suhteellista etua. Vapaat taloudet laajentuvat, mutta protektionistiset jämähtävät turkisten kasvatukseen tai mihin tahansa tuotantoon, jonka kunkin päivän normatiivinen talousteoria väittää "optimaaliseksi".

Heikki (nimimerkki)

"Laiminlyöt täysin älyn ja tietoisuuden merkityksen."

Älyn korostaminen oli erittäin tärkeää amerikkalaisen koulukunnan ajatuksissa. Koko maan kattava korkeakoulujärjestelmä oli keskeinen osa esim. J.Q.Adamsin visioimaa Yhdysvaltoja. Olet täysin väärässä mitä tulee protektionismiin. Yhdysvallat on amerikkalaisen koulukunnan tuote, ei itävaltalaisen/randilaisen koulukunnan tuote.

loops (nimimerkki)

Vertaus Neuvostoliitto-korttiin on siinä mielessä ongelmallinen, että siellä sosialismin periaatteita todella vietiin johdonmukaisiin päätöksiinsä - toteutuksessa tietysti aukkonsa, minkä vuoksi systeemi pysyikin pystyssä niin pitkään. Esimerkiksi suunnitelmatalouden tuhoisuus ja hintasignaalien vääristelyn kestämättömyys säteilevät valtiollisessa kommunismissa kirkkaimmillaan, vaikka Neuvostoliiton massamurhien kohdalla termi "kestämätön" on auttamattoman vähättelevä.

Vähintään on sanottava, että valtio-oppiin nojaavat teoriat eivät selitä Neuvostoliiton säälittävää suoritusta ideoiden markkinoilla; se siis kelpaa esimerkiksi osana valtiovastaista argumenttia (ei kai jokaista?).

United Snakes (nimimerkki)

Kritisoidessa kapitalismia, joka on yksityisomistuksen salliva järjestelmä, on USA-kortin vetäminen erinomainen vaihtoehto. Yrittäessänne kätkeytyä "todellisen kapitalismin" tai "liberalismin" taakse, te jätätte tarkoituksella huomiotta sen mihin USA-kortilla perusteltu kapitalismin kritiikki oikeasti perustuu: yksityisomistukseen. On merkityksetöntä, onko yksityisomistusjärjestelmä toteutettu "oikeaoppisesti" tai vaikuttaako sen rinnalla julkinen sektori. Kapitalismi, esiintyi se missä muodossa tahansa, ei ole mikään todellisuudesta irrallaan oleva mystinen ilmiö, vaan tuotantovoimien ja monien muiden muuttuvien tekijöiden vaikutuksesta muuttuva järjestelmä, joka pyrkii kehittymään monopolistiseksi ja lopulta imperialismiksi.

Yhdysvalloissa kapitalismi on saavuttanut korkeimman kehityspisteensä, imperialismin, ja juuri kehittyneimmän kapitalistisen järjestelmänsä ansioista USA on malliesimerkki yksityisomistusjärjestelmästä. Sofistinen saivartelunne ottaa irrallisia esimerkkejä todistusaineistokseen, mutta jättää täysin huomiotta kapitalismin kehityksen lait ja ympäröivät olosuhteet.

Dippa Inssi

Tuossa puretaan myyttiä, jonka mukaan vapaat markkinat olisivat aiheuttaneet suuren laman: http://ciel.fi/blogi/suuren-laman-suuret-myytit/

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

En tiedä kenen mihin argumenttiin oli tarkoitettu linkki joka minut tänne johti, mutta kiva että on sellainen olemassa. Ja mukavaa että olet noita asioita koonnut oikein listaksi asti.

Se mikä on hyvin Amerikkalaista, on se että monia ratkaisuja ja väitteitä _perustellaan vapaudella_. Ja ennen kaikkea siellä vaaditaan mitä idioottimaisimpia asioita "vapauden nimessä".

Eli jos joskus viittaisi Amerikkaan liberalismiaiheisessa keskustelussa, niin tekisin sen viitatakseni siihen tyhjään "vapaus" höpötykseen, en siihen että se olisi toteutunut USA:ssa tai muuallakaan (niinkun ei muuten toteutunut sosialismi NL:ssä)

Täytyy ehkä tehdä varulta permalinkki tähän kommenttiin, ettei tarvitse kirjoittaa uusiksi.

Hannu Tanskanen

Libilaari = ei minkään maailman moraalia tai periaatteita.

Toimituksen poiminnat