Pasi J. Matilainen "Älä anna periksi pahalle, vaan käy yhä rohkeammin sitä vastaan." --Vergilius

Tuplapettääkö Kepu?

Vanha tuttu sananparsi "Kepu pettää aina" kajahti taas useamman kerran, kun Kepun valejäsenyydet kävivät toden teolla ilmi. Mutta mahtaako tässä olla käynnissä tuplapetos? Kepu nimittäin väittää, että valejäseniä ei ole mahdollista poistaa rekisteristä automaattisesti. Saanen epäillä.

Yhdistyksen -- jollainen puoluekin ja sen paikallisjärjestöt ovat -- on sääntöjensä mukaisesti kutsuttava jäsenistönsä vuosittain sääntömääräiseen yhdistyksen kokoukseen. Lisäksi yhdistykset tapaavat periä jäseniltään jäsenmaksuja. Niinikään hyvin monella yhdistyksellä on jäsenistöön kohdistuvaa tiedotustoimintaa, kuten jäsenkirjeitä ja jäsenlehtiä, puolueilla puoluelehtiä ja niin edelleen.

Onko valejäsenet kutsuttu vuosikokouksiin? Onko valejäseniltä peritty jäsenmaksua? Onko valejäsenille lähetetty tiedotusmateriaalia? Jos vastaus yhteenkin kysymykseen on kyllä, he olisivat olleet tietoisia jäsenyydestään jo ennen jäsenkorttikohua. Jos vastaus ensimmäiseen kysymykseen on ei, yhdistykset (puolue, sen piirit ja piirien osastot) ovat hyvin todennäköisesti rikkoneet omia sääntöjään jättämällä osan jäsenistöstä kutsumatta yhdistysten kokouksiin (varmaksi en voi sanoa kyseisiä sääntöjä lukemattomana).

Ennen kaikkea, jos vastaus näihin kysymyksiin on ei, yhdistyksillä täytyy olla tieto siitä, keille kyseiset kutsut, viestit ja tiedotteet on pitänyt lähettää ja keille ei. Toisin sanoen, Keskustalla on täytynyt olla tieto siitä, ketkä ovat oikeita jäseniä ja ketkä ovat valejäseniä. Väitän, että Kepu pettää jälleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

tapiottt (nimimerkki)

Tässäkin tapauksessa voisi Vanhaselta kysyä tietoja puoleen säännöistä jos vaikka muistaisi jotain.

K Veikko

Asian toinen puoli on, että nyt nuo erottamattomat jäsenet voivat joukolla mennä puolueen sääntömääräiseen kokoukseen ja ottaa toiminnan haltuunsa. Erottaa nykyiset hallitukset ja valita itsensä tilalle.
-
Tästä syntyy "uusi keskusta". Politiikkakin voidaan jäsenyhdistyskohtaisesti lauttaa uusiin uomiin ja vaikkapa päättää yhdistyksen lakkauttamisesta.

Antti-Juhani Kaijanaho (nimimerkki)

Ei ole mitenkään itsestään selvää, että yhdistyksen jäsen saa henkilökohtaisen kutsun yhdistyksen kokoukseen. Suomen laki sallii, ja monissa vanhoissa yhdistyksissä säännöt määräävät, että yhdistyksen kokous kutsutaan koolle kuulutuksella (esim. lehti-ilmoituksella).

Janne Granström (nimimerkki)

hehe, K-Veikolla ei yhtään hassumpi ajatus! :)

pekkasiikala (nimimerkki)

#3,

Just noin on asia. Ja itse asiassa aika harvasta yhdistyksestä tulee henkilökohtainen kutsu. Enimmäkseen kutsut julkaistaan lehdissä. Aivan pienet porukat sitten ovat toinen juttu.

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

Antti-Juhani (#3), juuri tuon takia sanoin etten ole varma tuosta kohdasta kyseisiä sääntöjä lukematta. Mutta mitenkäs on, kerätäänkö jäsenmaksutkin lehti-ilmoituksilla? Lähetetäänkö jäsenposti lehti-ilmoituksina?

t (nimimerkki)

Keskustan paikallisyhdistyksen (puolueosasto) säännöt löydät täältä:

http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=44cb2706-f89...

Pari lyhyttä selvennystä:

- Jäsenkokouksiin (joita paikallisyhdistyksen pitäisi järjestää kaksi, syksyisin ja keväisin) yleensä kutsutaan lehti-ilmoituksella, ei henkilökohtaisesti

- Piirikokouksiin lähetetään kutsut paikallisyhdistyksille, ei henkilöjäsenille (koska yhdistykset muodostavat piirin)

- Keskustan jäsenlehti ilmestyy Suomenmaan ohessa (jota ei pakkotilauteta jäsenille) ja sen toiminta alkoi vasta jokunen kuukausi sitten

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

t (#7), kiitos selvennyksistä. Entäs jäsenmaksut? Onko Keskustassa niitä, vai pyöriikö toiminta kokonaan puoluetuilla?

t (nimimerkki)

#6 Jos yhdistys ei ole aktiivinen, se ei välttämättä kerää jäsenmaksua. Tästä on uutisoitukin aiemmin laajemmassa kontekstissa:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/74300-lehti-alle-p...

Toinen Zombie (nimimerkki)

Kepu pettää aina!

t (nimimerkki)

#8 Oma puolueosastoni pyörii pelkästään jäsenistöltä kerättävillä rahoilla ja johtokunnan rahallisilla kontribuutioilla.

Puoluetukea ei tule yhdistyksille, vaan tämä menee toisin päin: yhdistyksen tulee tilittää puolueelle tietty summa jäsenmaksusta.

pekkasiikala (nimimerkki)

#8,

Ainakin minä maksan jäsenmaksua. Suoraveloituksena tililtäni. Sekä jäsenyys että suoraveloituksen järjestäminen edellyttivät aika monen lomakkeen täyttämistä ja allekirjoittamista.

Ei se aivan vahingossa onnistu. Ei ilman minua, eikä ilman minun kirjallisia suostumuksiani ja allekirjoituksiani. Ei jäsenyys, eikä jäsenmaksun periminen.

Näin on juttu.

Heikki (nimimerkki)

Poliittisille puolueille maksetaan puoluetukea suhteessa niiden kannatuksiin vaaleissa. Toisin on asia poliittisten nuorisojärjestöjen kohdalla, joille maksetaan tukea jäsenmäärien pohjalta. Sieltä se varsinainen mätä löytyisi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

#13
Miten on, olisikohan jollain kepun nuorisojärjestöllä sattunut moka ja ne olisivat ilmoittaneet tukien hakuun luodut haamujäsenet kepulle varsinaisina jäseninä ;)

K Veikko

#8. Pasi J. Matilainen "jäsenmaksut"

Vapaus yhdistyä tai olla yhdistymättä on olemassa vaikka mitään rahaa ei siirretä taskusta toiseen. Jäsenet saavat sääntöjen puitteissa periä jäsenmaksua tai olla perimättä.Usein suurin taloudellinen panos tulee jäsenten omasta vapaaehtoistoiminnasta.

Vaikka jäsenmaksu olisi maksamatta, se ei ole erottamisen peruste, ellei säännöissä ole toisin sanottu.

jeppe (nimimerkki)

Tähän juttuu liittyen kysyin omilta vanhemmiltani onko heille tullut kepun jäsenkorttia, kun tiesin heidän siinä joskus olleen ja jäsenmaksua maksaneet ja vastaus oli ei ole tullut. Samointuli selväksi se etteivät he ole vuosiin jäsenmaksua myöskään maksaneet eivätkä ole mitään eroilmoitusta tehneet. Joten tuosta voidaan myös päätellä että jossakin on ihmiset tehneet hommansa kuten kuuluu ja toisissa paikoissa taas ei.

Se miksi jotkut ovat saaneet jäsenkortteja olematta jäsen kannattaa ilman muuta tutkia ja laittaa tiedot oikein. Tiedän tosin ay rekistereistä sen että sielläkin esiintyy virheitä joissa nimen alta löytyy väärät osoite tiedot tai ammattitiedot joita joskus on tuskaisen vaikea saada korjatuksi. Samoin sieltä löytyy nimiä jotka eivät jäseniä myöskään ole.

Muuten sanooko kukaan SAK:sta että se pettää, kun tiedetty salaisuus siitä että sen jäsenrekisterissä on kosolti näitä "valejäseniä"? tuskin

Toimituksen poiminnat